Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η «Τράπεζα Γης» θα διαχειρίζεται δικαιώματα δόμησης

Εναν διαχειριστή δικαιωμάτων δόμησης με όρους real estate, με το όνομα «Τράπεζα Γης», δημιουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τρόπο να αντληθούν πόροι από το Πράσινο Ταμείο για να αποζημιωθούν οι μη αξιοποιήσιμοι τίτλοι μεταφοράς συντελεστή, να ικανοποιηθούν οι μπλοκαρισμένοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί ή οι ιδιοκτήτες επί μακρόν δεσμευμένων από τους δήμους ακινήτων.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, η Τράπεζα Γης είναι ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός διαχείρισης άυλων δικαιωμάτων, ο οποίος θα ελέγχεται και θα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Ποιος είναι ο προορισμός της;
Θα αγοράζει τίτλους δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 432.000 τίτλοι από διατηρητέα και ρυμοτομούμενα ακίνητα, οι οποίοι είναι άχρηστοι, καθώς δεν υπάρχει πλαίσιο για την αξιοποίησή τους (έχει ακυρωθεί δύο φορές από το ΣτΕ, αλλά παρά ταύτα το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει μέχρι σήμερα να εκδίδει νέους τίτλους).
Να μεταβιβάζει τίτλους μεταφοράς συντελεστή σε ακίνητα όπου υφίστανται πολεοδομικές παραβάσεις «ή σε ωφελούμενα ακίνητα εντός ζωνών συγκέντρωσης δικαιώματος δόμησης».
Να αγοράζει ακίνητα ή τμήματα ακινήτων από οικοδομικούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις, με σκοπό τη δημιουργία τίτλων μεταφοράς συντελεστή. Τους τίτλους αυτούς θα τους ξαναπουλά στον οικοδομικό συνεταιρισμό, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει στο υπόλοιπο ακίνητό του. Με άλλα λόγια (όπως έγραψε η «Κ» στις 3 Ιουλίου), το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να διευκολύνει τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς θα εφεύρει δικαίωμα δόμησης για τις δασικές εκτάσεις, το οποίο θα τους το μεταφέρει με μορφή επιπλέον τετραγωνικών στο κομμάτι της έκτασης του οικοδομικού συνεταιρισμού που είναι δομήσιμο.
Να προβαίνει σε διαχειριστικές πράξεις των δημοσίων ακινήτων (μια μάλλον ασαφής αρμοδιότητα).
Το σχέδιο νόμου τροποποιεί εμμέσως τη νομοθεσία περί μεταφοράς συντελεστή, πολλαπλασιάζοντας τις κατηγορίες ακινήτων από τις οποίες μπορούν να εκδοθούν ανάλογοι τίτλοι (σήμερα δικαίωμα έκδοσης τίτλου μεταφοράς συντελεστή έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων και ρυμοτομούμενων ακινήτων). Πιο συγκεκριμένα, τίτλοι μεταφοράς συντελεστή θα εκδίδονται για:
Ακίνητα οικοδομικών συνεταιρισμών εντός δασικών εκτάσεων.
Ακίνητα στα οποία έχει απαγορευτεί ή περιοριστεί η δόμηση με βάση νομοθετικό πλαίσιο (συνήθως πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές).
Παλαιές ή εγκαταλελειμμένες τουριστικές και βιομηχανικές μονάδες σε εκτός σχεδίου περιοχές. Πρώην στρατόπεδα. Οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι χώροι, αλλά οι δήμοι δεν μπορούν να τα απαλλοτριώσουν.
Κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, που πρόκειται να «αποσυρθούν» (δηλαδή να κατεδαφιστούν).
Δημόσιες εκτάσεις ή παλαιές υποδομές που συνορεύουν με εγκεκριμένα σχέδια πόλης και παραμένουν εκτός σχεδίου.
«Περιοχές υλοποιημένης ή θεσμοθετημένης δόμησης», όπου υπάρχει περιβαλλοντική υστέρηση στο ισοζύγιο, δηλαδή σε όλες τις ελληνικές πόλεις!
Δημιουργούνται αρκετά ερωτήματα
Τα ερωτήματα, βέβαια, που προκύπτουν από την κατηγοριοποίηση αυτή είναι πολλά. Κατ’ αρχάς, αν μπορεί να έχει νομική υπόσταση η έμμεση δημιουργία δικαιώματος δόμησης σε περιοχές όπου αυτή απαγορεύεται.
Επιπλέον, στην περίπτωση των πρώην στρατοπέδων, η αγορά δικαιωμάτων δόμησης από το κράτος... επιστρέφει στο κράτος (δηλαδή είναι ένας τρόπος να αποζημιωθεί το υπουργείο Αμυνας... ως να μην ήταν κομμάτι του Δημοσίου). Οσον αφορά τα οικόπεδα που προορίζονται για κοινόχρηστοι χώροι, το τελικό αποτέλεσμα είναι μάλλον θολό, καθώς η Πολιτεία θα αποζημιώνει μεν τον ιδιοκτήτη για το κτίσμα που δεν μπορεί να ανεγείρει, ωστόσο η ιδιοκτησία του (άδειου) οικοπέδου θα παραμένει στον ιδιώτη και με αυτήν την έννοια δεν μπορεί να θεωρηθεί κοινόχρηστο. Τέλος, ερωτήματα εγείρει η σκοπιμότητα απόδοσης συντελεστή δόμησης (και αγοράς, μεταφοράς του κ.λπ.) σε δημόσια ακίνητα ή παλαιές υποδομές σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Ο συντελεστής δόμησης θα καταλήγει σε περιοχές που θα οριστούν ως «υποδοχείς» και όπου «ο προβλεπόμενος από τις οικείες διατάξεις συντελεστής δόμησης είναι μικρότερος του μέσου συντελεστή της περιοχής». Οι περιοχές αυτές θα ορίζονται με προεδρικό διάταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου