Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων μέσα στο 2014

Προσωπικό» μηχανικό θα πρέπει να έχουν σύντομα όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν και να ανανεώνουν την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων.
Το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος εστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκτιμάται ότι μέσα στο 2014 (μετά από μια 3ετή καθυστέρηση) θα ξεκινήσει η εφαρμογή του θεσμού, ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική καταγραφή όλων των κτιρίων της χώρας εντός μιας δεκαετίας. Έτσι, το κράτος θα γνωρίζει μέχρι το 2024 και θα έχει «φακελώσει» ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν λόγο για ένα νέο «χαράτσι», καθώς θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τη σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, αλλά και για κάθεαναθεώρηση που θα πρέπει να γίνεταιΗ αμοιβή του μηχανικού θα είναι προφανώς αντικείμενο διαπραγματεύσεων, αλλά εκτιμάται ότι θα μπορεί να ξεπερνά τα 150-200 ευρώ για κάθε διαμέρισμα και θα αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου και τον έλεγχο που θα απαιτείται. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι το μέτρο θα αποτελέσει τη μήτρα απύθμενης γραφειοκρατίας και θεσμοθετημένης διαφθοράς επειδή το «πιστοποιητικό πληρότητας», δηλαδή η ηλεκτρονική ταυτότητα, θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι το κράτος θα γνωρίζει κάθε στιγμή τι αλλαγές έχουν γίνει σε κάθε κτίριο, αν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή άλλες παράνομες πολεοδομικές παρεμβάσεις.
Όσα κτίρια ή παρεμβάσεις επ’ αυτών δεν δηλωθούν θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες κυρώσεις. Μάλιστα, σε περίπτωση υποβολής λανθασμένων στοιχείων θα επιβάλλονται κυρώσεις και στους υπεύθυνους μηχανικούς, πρόστιμα από 2.000 έως 20.000 ευρώ αλλά και αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος για 2 έως 24 μήνες. Το ΠΔ προβλέπει ότι τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτιρίου θα συνδεθούν μόνιμα με εκείνα του Κτηματολογίου, της ΔΕΗ αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πληροφο­ριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που θα δέσει «χειροπόδαρα» όλους τους ιδιοκτήτες.
Πότε θα δηλωθούν
Ολα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (πλην των τακτοποιημένων αυθαιρέτων) θα πρέπει να συμπληρώσουν την Ταυτότητα εντός 10ετίας από την ισχύ του μέτρου. Ομως, για κτίρια προ της 1.3.2012 (δηλαδή πριν από την εφαρμογή του Ν. 4030/2011 που προβλέπει τον έλεγχο κάθε κτιρίου με άδεια), θα συμπληρώνονται αρχικά τα βασικά στοιχεία καταγραφής, προκειμένου να μην μπουν οι πολίτες στη διαδικασία αναζήτησης νέων δικαιολογητικών, εφόσον απαιτηθεί άμεσα μια μεταβίβαση. Στη συνέχεια όμως θα συμπληρώνονται τα πλήρη στοιχεία ηλεκτρονικής καταγραφής εντός 5ετίας.
Σε αυτά τα κτίρια τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα είναι αντίστοιχα με εκείνα που θα απαιτούνται για την υποβολή στο σύστημα των αυθαιρέτων. Ετσι,όσα κτίρια εντάχθηκαν στον νόμο Μπιρμπίλη (38/43/2010) και στον νόμο Παπακωνσταντίνου (4014/2011) θα πρέπει να κάνουν την πρώτη συμπλήρωση της ταυτότητας σε πέντε χρόνια. Για τα νέα κτίρια των οποίων η ολοκλήρωση θα πραγματοποιηθεί μετά την εφαρμογή της ταυτότητας του κτιρίου, γίνεται πλήρης και αναλυτική καταγραφή όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4030/2011.
Οι έλεγχοι
Η περιοδικότητα των ελέγχων της ταυτότητας κτιρίου (ή διαιρημένης ιδιοκτησίας) γίνεται υποχρεωτικά από μηχανικό και σύμφωνα με την κατηγορία χρήσης του κτιρίου ως εξής:
  • Κάθε 8 χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές.
  • Κάθε 10 χρόνια για κτίρια με χρήση κατοικίας. Δηλαδή τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, κτίρια εκπαίδευσης, κτίρια που φιλοξενούν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, σωφρονιστικά καταστήματα.
  • Κάθε 15 χρόνια για χώρους αποθήκευσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και λοιπές χρήσεις.
Επανέλεγχος μετά από αλλαγές και μεταβιβάσεις
Ολες οι υπαγωγές στην ηλεκτρονική διαδικασία των αυθαιρέτων και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, αυτομάτως και χωρίς κόστος για τον πολίτη μεταφέρονται στη βάση δεδομένων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου. Τα στοιχεία αυτόματα θα μεταφερθούν από τη βάση δεδομένων των αυθαιρέτων στη βάση δεδομένων της Ταυτότητας του Κτιρίου.Νέος έλεγχος μηχανικού και συμπλή­ρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα πρέπει να γίνεται ύστερα από κάθε μεταβίβαση. Ο μηχανικός θα πρέπει επίσης να την ενημερώνει για οποιαδήποτε εργασία γίνεται στο κτίριο που απαιτεί άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Οποιαδήποτε εργασία έχει εκτελεσθεί σε κτίριο και δεν έχει καταγραφεί στην ταυτότητα θεωρείται αυθαίρετη.
Στις πολυκατοικίες μπορεί να γίνει καταγραφή στο σύνολο του κτιρίου, είτε για κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά. Οι ένοικοι μπορούν να συμφωνήσουν και να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου, αν όμως δεν συμφωνεί η πλειοψηφία μπορεί κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην έκδοση ταυτότητας για το διαμέρισμά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, η βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας, καθώς θα αποτελούν μέρος του.
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου