Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Στο ΣτΕ το ΠΔ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Ο πρώην υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, πριν την παραίτησή του προώθησε στο ΣτΕ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου, αφού ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του μετά από δημόσια διαβούλευση.
Σκοπός του θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, είναι η καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, στην υπάρχουσα πραγματική τους κατάσταση. Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει μία ρεαλιστική προσέγγιση του δομημένου χώρου της ελληνικής επικράτειας.

Ο νέος θεσμός, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, "μέσα από την ηλεκτρονική διαδικασία που εισάγει, προάγει τη διαφάνεια στην αγορά, άρα εξορθολογίζει την κατάσταση και μειώνει τις εξωτερικότητες, αυξάνοντας την ορθή πληροφόρηση. Αναβαθμίζει το περιουσιακό δικαίωμα κάθε πολίτη. Αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης του κτιρίου, που προάγει την ασφάλεια των συναλλαγών και αναδεικνύει την αξία κάθε ακινήτου.

Η υλοποίηση της ταυτότητας του κτιρίου είναι σημαντική και για τον τομέα της ασφάλειας των κτιρίων και κατασκευών. Με το νέο θεσμό, το κράτος «ξαναθυμάται» την υποχρέωση να διασφαλίζει την ασφάλεια των κατασκευών. Η ταυτότητα του κτιρίου αποτελεί την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης κάθε ακινήτου και είναι αίτημα 25 χρόνων του τεχνικού κόσμου, το οποίο σήμερα υλοποιεί, για πρώτη φορά, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Δεν αφορά τα σχέδια της μελέτης, αλλά την πραγματική, σε κάθε χρονική στιγμή, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του ακινήτου.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα αποτελέσει βασικό, συστατικό στοιχείο της αγοράς ακινήτων. Με την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, η βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας, καθώς θα αποτελούν μέρος του.

Το Προεδρικό Διάταγμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου είναι η βάση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών. Ελαχιστοποιεί τις επαφές του πολίτη με τις δημόσιες αρχές, απλοποιεί τις διαδικασίες, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Μειώνει το (διοικητικό και οικονομικό) κόστος για το δημόσιο, απελευθερώνοντας τους αρμόδιους υπαλλήλους, κατευθύνοντάς τους στις εργασίες ελέγχου. Διευκολύνει το χωροταξικό σχεδιασμό, μέσω της κατηγοριοποίησης και στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων των ακινήτων.

Η πρώτη καταγραφή ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτίρια. Απαιτείται όμως συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου είτε σε περίπτωση μεταβίβασης είτε σε περίπτωση έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο. Μετά την αρχική συμπλήρωση, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου πρέπει να συμπληρώνεται, μετά από έλεγχο, περιοδικά ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου. Η υποχρέωση συμπλήρωσης της Ταυτότητας του Κτιρίου σε κάθε μεταβίβαση, ο περιοδικός έλεγχος και η ενημέρωση αυτής αποτελεί τον μόνιμο και διαρκή τρόπο παρακολούθησης των κατασκευών.
Στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του της διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.

Όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες ενταχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα (4178/2013 ή έχουν ενταχθεί στους νόμους 4014/2011 και 3843/2010) οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή.

Μετά την πλήρη εφαρμογή του νέου θεσμού και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των σχετικών βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, θα αποδειχθεί αδύνατη η αυθαίρετη δόμηση και χρήση οποιουδήποτε ακινήτου δεν έχει καταγραφεί".

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ
Κύρια Χαρακτηριστικά
1 Ηλεκτρονική Διαδικασία Καταγραφής όλων των κτισμάτων της χώρας με στόχο εντός 10ετίας να έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά.
2 Η καταγραφή μπορεί να γίνει είτε για το σύνολο του κτιρίου είτε για αυτοτελής ιδιοκτησίες οριζόντιες ή κάθετες
3 Για τις μεταβιβάσεις πλέον η βεβαίωση μηχανικού αντικαθίσταται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας
4 Όλες οι σχετικές παράλληλες αδειοδοτήσεις (δασική υπηρεσία, αρχαιολογική υπηρεσία κλπ) για τα νέα κτίρια καταγράφονται αυτομάτως στην ηλεκτρονική διαδικασία της Ταυτότητας του Κτιρίου, χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη. Επισημαίνεται άλλωστε ότι τμήμα του ηλεκτρονικού έργου που έχει προβλέψει το ΥΠΕΚΑ αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών και στην ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης των αδειών δόμησης (όλες οι εγκρίσεις καταγράφονται στην Ταυτότητα του Κτιρίου και γίνεται ενημέρωση αυτής)
5 Θεσπίζεται κατά απόλυτο τρόπο ο έλεγχος των κατασκευών. Καθορίζεται περιοδικός έλεγχος και καταγραφή και η βάση δεδομένων της Ταυτότητας Κτιρίου συνδέεται με τοΚτηματολόγιο, με τη ΔΕΗ, και το Υπουργείο Οικονομικών.
Κτίρια προ και μετά της 1/3/20121 Διαφοροποίηση σε κτίρια προ της 1/3/2012, δηλαδή πριν την εφαρμογή του ν.4030/2011 που προβλέπει των έλεγχο κάθε κτιρίου με άδεια. Σε αυτά θα συμπληρώνονται αρχικά τα βασικά στοιχεία καταγραφής, προκειμένου να μην μπουν οι πολίτες στη διαδικασία αναζήτησης νέων δικαιολογητικών εφόσον απαιτηθεί άμεσα μια μεταβίβαση και στη συνέχεια θα συμπληρώνονται τα πλήρη στοιχεία ηλεκτρονικής καταγραφής εντός 5ετίας.
2 Για τα νέα κτίρια των οποίων η ολοκλήρωση θα πραγματοποιηθεί μετά την εφαρμογή της ταυτότητας του κτιρίου γίνεται πλήρη και αναλυτική καταγραφή όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.4030/2011.
3 Όλες οι υπαγωγές στην ηλεκτρονική διαδικασία των αυθαιρέτων και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, αυτομάτως και χωρίς κόστος για τον πολίτη μεταφέρονται στη βάση δεδομένων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου.

Ειδικώς για κτίρια για τα οποία έχει γίνει υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3843/2010, του ν.4014/2011 και του ν.4178/2013, η πρώτη συμπλήρωση/ενημέρωση κατά τις διατάξεις του παρόντος, διενεργείται εντός προθεσμίας 5 ετών από τη δημοσίευση του παρόντος με την επισήμανση ότι εφόσον έχουν υποβληθεί στοιχεία ηλεκτρονικά κατά τις διατάξεις του ν.4178/2013 δεν χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια πέραν της αντίστοιχης, για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας (αυτόματα θα μεταφερθούν από τη βάση δεδομένων των αυθαιρέτων στη βάση δεδομένων της Ταυτότητας του Κτιρίου). Ειδικά για τα κτίρια προ 1/3/2012 τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου είναι αντίστοιχα με αυτά που θα απαιτούνται για την υποβολή στο σύστημα των αυθαιρέτων.

Παράδειγμα: σε μια δικαιοπραξία, αν για ένα ακίνητο κατά τις κείμενες διατάξεις δεν απαιτείται η υποβολή σχεδίων δεν θα απαιτείται και για την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου (αυτόματη μεταφορά των δεδομένων από τη μια ηλεκτρονική βάση στην άλλη)
Υποχρέωση Συμπλήρωσης της Ταυτότητας των Κτιρίων1 Ιδιωτικά Κτίρια εντός 10ετίας
2 Δημόσια Κτίρια εντός 10ετίας
3 Κτίρια που έχουν υπαχθεί στο ν. 3843/2010, στο ν.4014/2011και στο ν.4178/2013 εντός 5ετίας
Η ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου πραγματοποιείται υποχρεωτικώς
1 μετά από την εκτέλεση οποιαδήποτε εργασίας για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή
2 μετά από κάθε περιοδικό έλεγχο
Περιοδικότητα Ελέγχων
Μετά την έκδοση των Πιστοποιητικών Πληρότητας (μετά την πρώτη συμπλήρωση) για την τήρηση της ταυτότητας κτιρίου θεσπίζονται περιοδικοί έλεγχοι .

Η περιοδικότητα των ελέγχων της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας γίνεται από μηχανικό υποχρεωτικά και σύμφωνα με την κατηγορία χρήσης του κτιρίου ως εξής:
1 Κάθε 8 έτη
Α. Κτίρια Συνάθροισης κοινού
Β. Βιομηχανία, Βιοτεχνία
Γ. Πρατήρια υγρών καυσίμων και Συνεργεία Αυτοκινήτων
Δ. Εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές
2 Κάθε 10 έτη 
Α. Κτίρια με χρήση Κατοικία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα
Β. Εμπόριο
Γ. Γραφεία
Δ. Εκπαίδευση
Ε. Υγεία και κοινωνική πρόνοια
ΣΤ. Σωφρονισμός
3 Κάθε 15 έτη
Α. Αποθήκευση
Β. Στάθμευση αυτοκινήτων
Γ. Λοιπές χρήσεις

Έλεγχος Κατασκευών
1 Η υποχρέωση συμπλήρωσης της Ταυτότητας του Κτιρίου σε κάθε μεταβίβαση, ο περιοδικός έλεγχος και η ενημέρωση αυτής αποτελεί τον μόνιμο και διαρκή τρόπο παρακολούθησης των κατασκευών.
2 Με ηλεκτρονική διαδικασία αυτομάτως από σχετικούς ελέγχους διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων της ΕΚΧΑ Α.Ε., της ΔΕΗ Α.Ε. και του Υπουργείου Οικονομικών, θα διαπιστώνεται η παράληψη αρχικής συμπλήρωσης, ενημέρωσης ή περιοδικής συμπλήρωσης της Ταυτότητας του Κτιρίου. Τότε θα  επιβάλλονται κυρώσεις έως την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών που θα αποδεικνύουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αυθαίρετες κατασκευές σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου