Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ν.4178/13: η αμοιβή στατικής επάρκειας περιέχει έλεγχο σε στατικά και δυναμικά φορτία

Μια πολύ χρήσιμη διευκρίνιση για το προσδόκιμο ύψος της αμοιβής:
Οι δηλώσεις του Ν.4014/11 που μεταπήδησαν στον Ν.4178/13, αλλά και οι νέες-του τελευταίου νόμου "Καλαφάτη"- οι οποίες χρήζουν ελέγχου επάρκειας (ειδικά κτίρια κλπ) υπόκεινται σε προσδιορισμό του ύψους της αμοιβής με την-γνωστή και μη εξαιρετέα- "ελεύθερη διαπραγμάτευση".

Παρόλα αυτά ένας "μπούσουλας" υπάρχει και πρέπει να υπάρχει για τον καθορισμό της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής μελέτης. Είναι απαραίτητο, αν και η έκπτωση είναι αναπόφευκτη , να ξέρουμε πώς υπολογίζεται η αμοιβή του ελέγχου.

Το θέμα είναι εξειδικευμένο για όσους κατέχουν από φορολογικά αδειών, αλλά να τονίσουμε ότι απαιτείται αμοιβή για έλεγχο υπάρχοντος σε στατικά και σε δυναμικά φορτία. Πάνω σε αυτή την αμοιβή θα υπολογιστεί άλλωστε και το ΤΣΜΕΔΕ που κρατείται και πληρώνεται επί της νόμιμης αμοιβής υπέρ του ταμείου. Επειδή αυτά τα φορολογικά τα συντάσσει συνήθως ο Μηχανικός που έχει χρεωμένη τη δήλωση και ενδεχομένως ο στατικός να συμπληρώνει την ομάδα, επειδή δε τα φορολογικά αυτά δεν ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους από φοροτεχνικό υπάλληλο ΥΔΟΜ, θέλει προσοχή η πρώτη προσέγγιση.




Η παρατήρηση γίνεται για τους συναδέλφους στατικούς που οφείλουν να ολοκληρώσουν στατικά ελέγχων για υποθέσεις αυθαιρέτων. Το γεγονός ότι για μια υπέρβαση περιορισμένη ενδέχεται να ελέγξουν όλο το κτίριο ενδέχεται να δώσει μια σοβαρή (νόμιμη) αμοιβή, ακόμη και κατά πολύ μεγαλύτερη αυτής του...διαχειριστή της δήλωσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου