Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

“Εξοικονομώ”: 12 «μυστικά» και ένα παράδειγμα για το νέο πρόγραμμα

Δώδεκα «μυστικά» και ένα παράδειγμα για το νέο «εξοικονομώ» του 2020 , ώστε οι ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες πριν την αίτηση και να αποφύγουν τις «παγίδες».
Από την άνοιξη προγραμματίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  να προκηρύξει το  «εξοικονομώ κατ οίκον» (3ος κύκλος), πιθανότατα με νέα ονομασία και αλλαγές στον Οδηγό Εφαρμογής. Δείτε εδώ στο ecopress, πότε και πως ανοίγουν τα νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας
Η Γραμμάτη Μπακλατσή, πολεοδόμος, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, παρουσιάζει δείτε εδώ στο ecopress, τι πρέπει να προετοιμάσουν οι ιδιοκτήτες για να μπουν στο “εξοικνόμηση κατ΄οίκον 2020”. Παράλληλα η έμπειρη πολεοδόμος, μηχανικός επισημαίνει αναλυτικά 12 σημεία, που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για να αποφύγουν τις «παγίδες» και ένα παράδειγμα  για να γίνει αντιληπτή η φιλοσοφία του προγράμματος και να υπολογίσει πόσα  χρήματα θα βάλει ο ιδιοκτήτης από την τσέπη του.
Τα 12 “μυστικά
1.Οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν υποβάλει έγκαιρα τη φορολογική δήλωση.
2.Τo ακίνητο που θα γίνουν οι παρεμβάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο ως κύρια κατοικία (να προκύπτει από το Ε1. Σε περίπτωση που ενοικιάζεται ή παραχωρείται, θα πρέπει αυτός που το χρησιμοποιεί να το δηλώνει ως κύρια κατοικία.
3.Το ακίνητο (διαμέρισμα ή κατοικία) να είναι νομίμως υφιστάμενο (αντίγραφο της οικοδομικής άδειας ή οποιοδήποτε άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο). Σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες, θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί με νόμο ρύθμισης αυθαιρέτων και να έχει καταβληθεί πριν την αίτηση το 30% του προστίμου.
4.Να υπάρχει ταύτιση των πραγματοποιούμενων τετραγωνικών μέτρων, με αυτά που αναφέρονται στην Οικοδομική Άδεια και δηλώνονται στο Ε9.
5 Να έχει δηλωθεί σωστά στο Ε9 ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ (απαιτείται αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΗ).
6 Σε περίπτωση που στην Οικοδομική Άδεια αναφέρεται άλλη διεύθυνση, θα πρέπει να πάρετε από τον δήμο έγγραφο που να πιστοποιεί ότι η Άδεια αναφέρεται στη σημερινή διεύθυνση.
7.Θα προβλέπεται επιδότηση ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα για προϋπολογισμό έως 25.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα προβλέπεται η χορήγηση άτοκου τραπεζικού δανείου για το υπόλοιπο του ποσού. Η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας μπορεί να φτάσει το 70% για ποσά έως 25.000 ευρώ.
8.Όσον αφορά το μέγεθος της κατοικίας, δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 250 τετραγωνικά μέτρα.
9.Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα είχε ταξινομηθεί σε 7 κατηγορίες. Για παράδειγμα, εάν το οικογενειακό εισόδημα ήταν μέχρι 20.000 ευρώ, που βρίσκεται και η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, η επιδότηση είναι 70%. Όσο αυξάνεται το εισόδημα μικραίνει αντίστοιχα και το ποσοστό της επιδότησης.
10.Παίζει ρόλο η οικογενειακή κατάσταση. Συγκεκριμένα για κάθε προστατευόμενο μέλος υπάρχει προσαύξηση επιδότησης κατά 5%. Προσοχή όμως για οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ το τελικό ποσοστό επιδότησης δε μπορεί να ξεπεράσει το 70%, ενώ για οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ το τελικό ποσοστό δε μπορεί να ξεπεράσει το 50%.
11.Δεν είναι υποχρεωτική η λήψη τραπεζικού δανείου.
12. Οι εργασίες που καλύπτει το πρόγραμμα είναι: Αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος/ στέγης και της πιλοτής, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και τέλος αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Παράδειγμα
Για να γίνει αντιληπτό πόσα  χρήματα θα βάλει ο ιδιοκτήτης από την τσέπη του, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του προγράμματος είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο παράδειγμα:
-Έστω ότι έχετε ένα οικογενειακό εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ και μια κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων. Τότε μπορείτε να κάνετε αίτηση για εργασίες αξίας 25.000 ευρώ (250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).
Αν στην κατοικία δεν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη  τότε δικαιούστε επιδότηση της τάξης του 60%, δηλαδή 15.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν από εσάς, είτε από δικά σας χρήματα είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Σε περίπτωση τώρα που έχετε ένα προστατευόμενο μέλος (τέκνο) η επιδότηση φτάνει στο 65% και με δύο τέκνα και περισσότερα μέχρι και το 70%, δηλαδή 1 7.500 ευρώ, που είναι και το μέγιστο ποσό επιδότησης.
Με ανάλογο τρόπο μπορείτε να υπολογίσετε το ποσό της επιδότησής σας και το ποσό που θα πρέπει εσείς να καταβάλετε, ανάλογα με την κατηγορία όπου ανήκετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου