Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Δασικοί χάρτες: νομοθετικές ρυθμίσεις για την «καταιγίδα» των ενστάσεων

Πάνε για το 2030 οι Δασικοί χάρτες εάν δεν γίνει άμεση νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση του έργου των επιτροπών και την ολοκλήρωση της εξέτασης των αντιρρήσεων.
-«Λόγω του μεγάλου όγκου των αντιρρήσεων και αν προστεθεί και η επικείμενη ανάρτηση στο υπόλοιπο 50% της χώρας, τότε πάμε σε έναν αριθμό περίπου 350.000 αντιρρήσεων, που είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν σε χρονικό διάστημα κάτω των δέκα ετών…»
Αυτά τονίζει ο Νίκος Χλύκας δασολόγος, περιβαλλοντολόγος έμπειρος μελετητής σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ύπαιθρος» και ειδικότερα σημειώνει ότι:
Οι δασικοί χάρτες είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εμβληματικά έργα στη χώρα τα τελευταία χρόνια, το οποίο έρχεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αν και είχε προβλεφθεί και νομοθετηθεί δεκαετίες πριν.
Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η σύνταξη των δασικών χαρτών για το σύνολο της χώρας, έχει γίνει ανάρτησή τους κατά το ήμισυ και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναρτηθεί και το υπόλοιπο 50%.
Η διαδικασία που ακολουθείται
Ο δασικός χάρτης συντάσσεται από τον μελετητή, υποβάλλεται και θεωρείται από την αρμόδια κατά τον νόμο Διεύθυνση Δασών και ακολούθως αναρτάται. Μετά την ανάρτησή του και σε χρόνο που ορίζεται εκ του νόμου (δύο μήνες, αν και συνήθως δίδονται χρονικές παρατάσεις), υποβάλλονται οι αντιρρήσεις στις αρμόδιες ΕΠΕΑ (Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων) σε ηλεκτρονική μορφή.
Εντός μηνός από την ηλεκτρονική υποβολή, υποβάλλεται αναλογικός φάκελος με όλα τα στοιχεία και την τεχνική έκθεση φωτοφάνειας, εφόσον κατατεθεί στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ (Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη), το οποίο είναι συνήθως το αρμόδιο δασαρχείο.
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αντιρρήσεων ολοκληρώνεται η διαδικασία και για το μέρος του δασικού χάρτη που δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, προχωρά η μερική κύρωσή του με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.
Για το υπόλοιπο τμήμα του χάρτη  ακολουθείται η εξέταση των αντιρρήσεων, η ανάρτηση των αποφάσεων, η διόρθωση του χάρτη βάσει των αποφάσεων των επιτροπών, η τελική κύρωση, με εισήγηση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.
Μέχρι σήμερα, με το 50% της χώρας σε ανάρτηση, έχουν υποβληθεί περί τις 180.000 αντιρρήσεις και πρόδηλα σφάλματα και έχουν εκδικαστεί 8.000. Είναι προφανές ότι με αυτούς τους ρυθμούς είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί το έργο.
Στο πλαίσιο αυτής της προβληματικής κατάστασης, το υπουργείο προχώρησε στη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, με ένα από τα αντικείμενά της την εξεύρεση λύσεων για την επιτάχυνση του έργου των επιτροπών και την ολοκλήρωση της εξέτασης των αντιρρήσεων. Παράλληλα, προτάθηκαν κάποια μέτρα και κάποιες λύσεις που όντως είναι στη σωστή κατεύθυνση και βοηθούν.
Στις 350.000 οι αντιρρήσεις
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει έντονος προβληματισμός, γιατί είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των αντιρρήσεων και, αν προσθέσουμε και την επικείμενη ανάρτηση στο υπόλοιπο 50% της χώρας και υπολογίσουμε άλλες 180.000 αντιρρήσεις, τότε πάμε σε έναν αριθμό περίπου 350.000 αντιρρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν σε ένα χρονικό διάστημα κάτω των δέκα χρόνων.
Κατηγορίες ενστάσεων
Οι αντιρρήσεις επικεντρώνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
* Στις εκτάσεις που αναφέρονται στον χάρτη ως ΔΑ (δασικής μορφής το έτος 1 945, άλλης μορφής σήμερα). Εδώ υπάρχουν οι εκτάσεις που άλλαξαν χρήση για οικιστικούς σκοπούς και οι εκτάσεις που άλλαξαν χρήση για άσκηση γεωργικής δραστηριότητας. Για τη δεύτερη περίπτωση, υπάρχει νόμος που δίνει το δικαίωμα εξαγοράς για τις εκτάσεις που είναι δηλωμένες στο ΟΣΔΕ, ο οποίος όμως κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. * Εκτάσεις που αναφέρονται στον χάρτη ως ΔΑ (αγροτικής μορφής το 1 945, δασικής μορφής σήμερα).
* Εκτάσεις που αναφέρονται στον χάρτη ως XX ή ΧΑ (αγροτολιβαδικής μορφής το 1 945 και σήμερα ή αγροτολιβαδικής μορφής το 1 945, άλλης μορφής σήμερα).
Οι τρεις αυτές κατηγορίες καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των αντιρρήσεων. Μία λύση θα ήταν και η μείωση της ύλης των επιτροπών μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων για τις προαναφερόμενες κατηγορίες, γεγονός που θα οδηγούσε σε πολύ μικρότερο αριθμό αντιρρήσεων.
Περιοχές και προθεσμίες
Οι περιοχές στις οποίες ξεκινά η ανάρτηση αλλά και αυτές όπου λήγει η υποβολή αντιρρήσεων στα τέλη του ερχόμενου μήνα έχουν ως εξής:
Σε ενάμιση μήνα ξεκινά η ανάρτηση των δασικών χαρτών (αναμένονται οι αποφάσεις των κατά τόπους Διευθύνσεων Δασών) σε Καστοριά, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Λέσβο, Σάμο, Ηράκλειο και Λασίθι.
Στη συνέχεια έως τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου αναμένεται, όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, η ανάρτηση σε 30 Περιφερειακές Ενότητες: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Γρεβενών, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Ικαρίας, Λήμνου, Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Άνδρου, Θήρας (Δήμος Ιτών), Νάξου, Πάρου, Ρέθυμνου και Χανίων.
Στο μεταξύ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της υποβολής αντιρρήσεων σε επτά περιοχές της Αττικής. Ειδικότερα, στις 27 Φεβρουάριου 2020 λήγει η ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων (για τους κατοίκους εσωτερικού) σε Νέα Ερυθραία, Θρακομακεδόνες, Ζεφύρι, Πευκη, Λυκόβρυση, Ψυχικό και Μεταμόρφωση.
Οι κάτοικοι εξωτερικού έχουν στη διάθεσή τους έναν επιπλέον μήνα (έως τα τέλη Μαρτίου) προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου