Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την τράπεζας Αττικής

Με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά εντείνονται οι διεργασίες για το μέλλον της τράπεζας Αττικής. Η αναβολή της γενικής συνέλευσης για τις 13 Οκτωβρίου είναι ενδεικτική των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβεί δύο σημαντικά γεγονότα:
-Το πρώτο είναι ότι το υπουργείο Εργασίας έδωσε την άδεια στο ΤΣΜΕΔΕ να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
-Το δεύτερο είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται να παρακολουθεί την τροπή των εξελίξεων με διάθεση ουδετερότητας, χωρίς να παρεμβαίνει ασκώντας πιέσεις.
Ο διαγωνισμός για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία μετόχων, η οποία να είναι οδηγός για τις σχέσεις του ΤΣΜΕΔΕ και του νέου επενδυτή. Προκαλεί απορία πώς η Τράπεζα Αττικής έδωσε εντολή στους συμβούλους να προχωρήσουν στη διαδικασία χωρίς να υπάρχει συμφωνία των μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι προσφορές κατέθεσαν ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας  Μιχάλης Χαλικιάς, το YORK Capital από κοινού με ένα ακόμη fund και επενδυτικός οργανισμός με την επωνυμία Baikal και έδρα την Ελβετία.
Το ΤΣΜΕΔΕ θα επιμείνει στη διατήρηση της συμμετοχής του στην Τράπεζα Αττικής και θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα, καθώς είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας και πλέον έχει την άδεια του υπουργείου Εργασίας να συμμετάσχει στην αύξηση. Τα σενάρια για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός είναι τα εξής:
  • Να δοθεί χρόνος, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μετόχων με κάποιον από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
  • Να υπάρξει συμφωνία με επενδυτή εκτός διαγωνισμού, όπως πχ με τον ξένο θεσμικό που έχει καταθέσει πρόταση για δομημένη συναλλαγή που αφορά τόσο την Αττικής, όσο και την Πανελλήνια Τράπεζα.
  • Να αποτελέσει η Αττικής τη βάση για τη δημιουργία πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, αν και κάτι τέτοιο δύσκολα θα εγκριθεί από την Τρόικα.
Να σημειωθεί ότι ένα άλλο σενάριο είναι να απορροφηθεί η Αττικής από την Εθνική Τράπεζα και σε αυτή την περίπτωση, το ΤΣΜΕΔΕ να βρεθεί με μετοχές της ΕΤΕ.Σύμφωνα με το Credit Loss Projection (CLP) που χρησιμοποίησε η Blackrock στα stress test, η Εθνική έχει βαθμολογηθεί με 11,5% στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο, ενώ η Αττικής με 23%. Αυτό σημαίνει ότι αν τα μεγέθη της Αττικής μετρηθούν με βάση τη βαθμολογία της Εθνικής, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι σημαντικά μικρότερες από τα περίπου 430 εκατ. ευρώ που αναζητεί σήμερα η Αττικής.
Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου