Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών ακινήτων

Στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών ακινήτων

akinita-error imageΣτις ακριβότερες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής καταγράφονται και οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, σε περιοχές όπως η Εκάλη και το Κολωνάκι έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες απώλειες μέχρι σήμερα, με ποσοστό της τάξεως του 45% και 38% αντίστοιχα, καθώς όχι μόνο η ζήτηση υπέστη καθίζηση, αλλά επιπλέον οι εν λόγω περιοχές έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τη φορολογία.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των τιμών πώλησης των ακινήτων κατά το 2008, όταν δηλαδή η κτηματαγορά βρέθηκε στο απόγειό της, και των ζητούμενων τιμών που καταγράφονται σήμερα στην αγορά. Οι τελευταίες αποτελούν προϊόν έρευνας που πραγματοποιήθηκε από φοιτητές του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (κ.κ. Φωτεινή Κυριαζοπούλου και Ιωάννης Τορνίδης), υπό την επίβλεψη του κ. Θεόδωρου Παναγιωτίδη, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Στην έρευνα αποτυπώνονται οι ζητούμενες μέσες τιμές πώλησης σε δεκάδες περιοχές της Αττικής, με βάση 31.871 δημοσιευμένες αγγελίες της περιόδου από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2014. Για τη διαμόρφωση αυτών των τιμών δεν εξετάσθηκε η επίδραση επιμέρους παραγόντων, όπως όροφος, χώρος στάθμευσης και παλαιότητα. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι κατά κανόνα, οι τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται πράξεις αγοραπωλησίας είναι περίπου 15-20% χαμηλότερες από τις ζητούμενες, δηλαδή από τις τιμές των αγγελιών.
Επιχειρώντας μια σύγκριση με τις τιμές που πωλούνταν οι κατοικίες στις ίδιες περιοχές κατά το 2008, προκύπτει ότι κατά μέσον όρο η πτώση διαμορφώνεται σε περίπου 30%.Ασφαλώς, σε κάθε περιοχή υπάρχουν και περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερων μειώσεων, καθώς κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, πολλοί πωλητές υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν τιμές ακόμα χαμηλότερες, λόγω της ανάγκης τους να αντλήσουν ρευστότητα.
Ενα ακόμα βασικό συμπέρασμα είναι ότι όσες περιοχές έχουν υψηλές αντικειμενικές τιμές, δηλαδή έχουν και μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, μέσω του ΕΝΦΙΑ (και παλαιότερα του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), είναι και οι πλέον ευάλωτες, καθώς οι ενδιαφερόμενοι συνυπολογίζουν πλέον και το λειτουργικό κόστος της μελλοντικής τους κατοικίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 7%. Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Μητράκο, υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων της ΤτΕ, η ελληνική αγορά ακινήτων κινείται σήμερα στο 15% της δυναμικότητάς της, σε σχέση με την περίοδο πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, οι προοπτικές της κτηματαγοράς παραμένουν αρνητικές, καθώς ο πολιτικός και οικονομικός κίνδυνος δεν έχουν απομακρυνθεί πλήρως, ενώ ταυτόχρονα ορισμένα ακίνητα υπερφορολογούνται λόγω της αναντιστοιχίας των αντικειμενικών τιμών με τις πραγματικές αξίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σημερινές τιμές είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες κατά 15% σε σχέση με τις αντικειμενικές, γεγονός που δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά κατοικίας και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει ότι το σύστημα των νέων αντικειμενικών αξιών θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2016.
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου