Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Προσφυγές κατά των Αντικειμενικών Αξιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Με κατάρρευση απειλούνται οι αντικειμενικές αξίες που έχουν οδηγήσει σε υπερφορολόγηση των ακινήτων ανά την επικράτεια, καθώς στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξετάζεται προσφυγή, που επιδιώκει να εξαναγκαστεί το κράτος, διά της δικαστικής οδού, να προχωρήσει σε άμεση μείωσή τους:
Το Δημόσιο, πάντως, αποδίδει την καθυστέρηση αναπροσαρμογής τους σε φόρτο εργασίας (!) και σε ανεπαρκή στοιχεία αγοραπωλησιών εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας...

Παράλληλα αναμένονται σύντομα δικαστικές αποφάσεις για προσφυγές, που προσέβαλαν ως αντισυνταγματικό τον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων, γιατί δεν έλαβαν υπόψη τη ραγδαία πτώση των εμπορικών (πραγματικών) αξιών λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, με συνέπεια να είναι πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών.

Την Ολομέλεια ΣτΕ προβληματίζει από σήμερα η προσφυγή 13 ιδιοκτητών ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, που ζητούν να κριθεί παράνομη η παράλειψη των κρατικών αρχών να αναπροσαρμόσουν τις αντικειμενικές αξίες, κατά παράβαση της νομοθετικής υποχρέωσης για αναπροσαρμογή ανά 2ετία. Η παράνομη παράλειψη και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του κράτους οδήγησαν στην εφαρμογή αντικειμενικών αξιών του 2007 και του 2010 που είναι πολύ υψηλότερες των πραγματικών, με συνέπεια να φορολογούνται υπέρμετρα με ποσά που δεν αντιστοιχούν στη φοροδοτική τους ικανότητα, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Αίσθηση προκαλούν οι δικαιολογίες του Δημοσίου με έγγραφο προς το ΣτΕ για την παράλειψη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για διάστημα πολύ μεγαλύτερο της 2ετίας.

Χωρίς να εξηγεί γιατί εξακολουθεί να εισπράττει πολύ βαρύτερους φόρους (λόγω της διαπιστωμένης μεγάλης διαφοράς μεταξύ αντικειμενικών-εμπορικών αξιών) το Δημόσιο υποστηρίζει ότι, μετά την πανελλαδική αναπροσαρμογή του 2007, το 2010 ξεκίνησε η νέα διαδικασία αναπροσαρμογής, αλλά το έργο των επιτροπών καθυστέρησε λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας (για 1.770 οικισμούς, δήμους, κοινότητες), με συνέπεια να μην έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι την άνοιξη του 2012, οπότε διατυπώθηκαν σχετικοί όροι στο Μνημόνιο.

Επίσης υποστηρίζει ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης και της συνεπακόλουθης αστάθειας στην κτηματαγορά, οι αξίες των ακινήτων μεταβάλλονταν διαρκώς και δεν μπορούσαν να γίνουν εισηγήσεις, λόγω του μεγάλου διαστήματος που μεσολάβησε από την έναρξη της διαδικασίας και λόγω της έλλειψης επαρκών στοιχείων για αγοραπωλησίες εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Για να απεικονιστούν αξιόπιστα οι αγοραίες αξίες -λέει το Δημόσιο- πρέπει η αγορά να βρίσκεται υπό ομαλές συνθήκες και όχι σε κρίση. Προσθέτει ότι στη δυσμενή οικονομική συγκυρία της τελευταίας 4ετίας, οι μεγάλες διακυμάνσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων. Η αστάθεια στην αγορά και η έλλειψη κινητικότητας -συνεχίζει- έχουν ως συνέπεια να μην υπάρχει αντιπροσωπευτικό δείγμα αγοραπωλησιών, όπως σε κανονικές συνθήκες, ενώ η ρευστή και αβέβαιη κατάσταση δεν επιτρέπει την προσέγγιση πραγματικών αξιών και τον προσδιορισμό νέων περισσότερο αξιόπιστων αντικειμενικών αξιών.
Επικαλείται μάλιστα τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις διαδοχικών μνημονίων που προέβλεψαν σταδιακά αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών αρχικά το 2012 και κατόπιν το 2013, το 2014, το 2016 και τελικά την ευθυγράμμιση αντικειμενικών - εμπορικών το 2017...


Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου