Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Τίθεται άμεσα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το φυσικό αέριο

Πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των ημερών το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την κατάργηση του μονοπωλίου των ΕΠΑ στο φυσικό αέριο: σύμφωνα με πληροφορίες θα περιέχει τις γενικές αρχές του νέου τοπίου, παραπέμποντας σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις και διατάξεις ως προς ειδικότερους όρους.
Υπό την πίεση της τρόικας να επιταχυνθεί η κατάθεσή του στη Βουλή, και δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία σε βασικά σημεία με όλους τους μετόχους των ΕΠΑ, το νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά μια σειρά από σοβαρά ζητήματα θα παραπέμπονται πιθανότατα σε μελλοντικές διατάξεις, που θα προκύψουν προφανώς μετά και την κατάθεση των απόψεων από τα εμπλεκόμενα μέρη στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.
Δεδομένου ότι θα υπάρξει "σπάσιμο" των δικτύων διανομής από την προμήθεια, το νέο αυτό τοπίο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το σημερινό status, των τριών ΕΠΑ, αλλά και των τριών νέων εταιρειών παροχής που προκηρύχθηκαν χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι σήμερα καρποφορήσει η διαδικασία (σε Στερεά, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).
Ακριβώς λόγω της απώλειας των δικαιωμάτων των ΕΠΑ, δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε αντιστάθμισμα η άδειά τους, για ένα διάστημα 10-15 ετών.
Στο ίδιο πλαίσιο ΔΕΠΑ, Eni, και Shell, οι σημερινοί μέτοχοι των τριών ΕΠΑ, είχαν καταθέσει κοινή πρόταση να ενωθεί πανελλαδικά το δίκτυο σε δύο το πολύ εταιρείες, μια σε όλη τη Β. Ελλάδα και μία σε όλη τη Νότια Ελλάδα, ούτως ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες και πιθανά οφέλη σε επίπεδο κόστους. Το υπουργείο ΠΕΚΑ, σύμφωνα με το energypress.gr,  δεν είναι σίγουρο ότι αποδέχεται κάτι τέτοιο. Από εκει πέρα με βάση το νομοσχέδιο από την 1η/1/2015 όλοι οι σημερινοί βιομηχανικοί πελάτες των ΕΠΑ θα είναι "ελεύθεροι" να επιλέξουν προμηθευτή. Φαινομενικά, αυτό μοιάζει δύσκολο, όταν σήμερα προμηθευτές τους δεν είναι παρά οι τρεις ΕΠΑ.

Στην πράξη ωστόσο, θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέοι προμηθευτές, αν για παράδειγμα αποκτήσουν μέσω των δημοπρασιών της ΔΕΠΑ μια ποσότητα -για παράδειγμα 50 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου- προκειμένου να το πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές στους μικρούς βιομηχανικούς πελάτες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όλοι μαζί οι μικροί βιομηχανικοί πελάτες της ΔΕΠΑ καταναλώνουν λίγο πάνω από 100 εκατ. κυβικά μέτρα (με εξαίρεση τις Αλουμίνιον, Motor Oil, κλπ). Θυμίζουμε ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, “απελευθερώνονται” και οι βιομηχανικοί πελάτες της ΔΕΠΑ. Οι μέτοχοι των τριών ΕΠΑ είναι η ΔΕΠΑ σε ποσοστό 51% και σε ποσοστό 49% η Shell στην Αττική και η ιταλική Eni σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου