Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Κατασχέσεις” επιστροφών φόρων για πληρωμή ΕΝΦΙΑ

Με τις επόμενες μηνιαίες δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2014, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2015 θα συμψηφίζονται πλέον οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που δεν έχουν ακόμη εισπράξει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι!
Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα αφαιρούν από τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, το συνολικό ποσό των επόμενων μηνιαίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ και μόνο εάν μετά την αφαίρεση αυτή υπολείπεται κάποιο ποσό, θα το επιστρέφουν στους δικαιούχους! Ουσιαστικά, σε όσες περιπτώσεις οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερες από τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, ολόκληρα τα ποσά των επιστροφών θα «κατάσχονται» από τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ για την άμεση εξόφληση του συνόλου των υπολειπόμενων δόσεων του ΕΝΦΙΑ!
H δυνατότητα των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ να συμψηφίζουν επιστροφές φόρων με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων των επιστροφών, προβλέπεται από τον Απρίλιο του 2011. Ωστόσο, για ένα διάστημα, από τα μέσα Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014, ίσχυσε έκτακτη ρύθμιση, με την οποία οι συμψηφισμοί των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τις επόμενες μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ «πάγωσαν», προκειμένου, στο διάστημα αυτό, να διορθωθούν από τη ΓΓΔΕ περίπου 1,1 εκατομμύρια λανθασμένα εκκαθαριστικά του νέου φόρου ακινήτων και να «προσγειωθούν» σε λογικά επίπεδα. Από την 1 η Οκτωβρίου oι διαδικασίες συμψηφισμών των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τις επόμενες μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ «ξεπάγωσαν», οπότε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι δεν πρόλαβαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα τις χάσουν οριστικά, είτε εν μέρει είτε στο σύνολο τους.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν χρεωθεί άδικα με ΕΝΦΙΑ τον οποίο δεν οφείλουν, όπως για παράδειγμα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εκ του λόγου αυτού δικαιούνται έκπτωσης 50% επί του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ ή πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Για τους φορολογούμενους αυτούς η ΓΓΔΕ δεν έχει ακόμη προβεί στην οριστική εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 με συνυπολογισμό των εκπτώσεων και δεν τους έχει απαλλάξει από το 50% ή από το σύνολο του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα δε με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΓΓΔΕ, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να έχει γίνει πριν από τις 20 Οκτωβρίου.
Έως τότε, λοιπόν, όσοι δικαιούχοι απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ είναι ταυτόχρονα και δικαιούχοι επιστροφών φόρου εισοδήματος, κινδυνεύουν να δουν τα ποσά των επιστροφών να «κατάσχονται» από τις αρμόδιες ΔΟΥ, για την ολοσχερή εξόφληση των επόμενων δόσεων του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες όμως έχουν βεβαιωθεί αδίκως εις βάρος τους, καθώς επίκειται μετά τις 20 Οκτωβρίου η σημαντική μείωση των ποσών τους ή η πλήρης διαγραφή τους!
Πηγή: tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου